kecek kecek

Lets We Talk about BRACES :)

 Assalamualaikum semua :)

Yes, lame giler kan aku tak meng-hupdate belog hijau nih. teheee.. yek lah, sekejap ade, sekejap takde. Mohon dan ampunnn aku mintak kat korang. Ok, nowdays, korang ade perasan pape tak kat aku ? (perasan ? yesh ! jom muntah reramai :P )

Setiap hari kalau aku bukak fb mesti ade someone2 akan tanye pasal braces. Either dorang sanggop pm n tanye aku untuk lebih detail. Soklan yang same. "Sakit tak pakai braces ? Kene cabut gigi tak ?" Soklan macam tu lar lebih kurang. Ok, bia aku jawab soklan korang tu yew. Meh scroll ke bawah :)



Ini adalah keadaan gigi aku SEBELOM pakai braces. Korang boleh tengok kan, yang mane satu ke arah Johor, yang mane satu ke arah Kedah. Tapi, even gigi aku macam tu pun, aku tetap riang gembira. tehee  
*credit to photographer : Ikmal



 *perlu kah pose macam ni ketika shoot ? ohh.. itu bukan motif dalam ini entry. persyaiton itu semua !
*credit photographer : Sarbat Cincaw 

 And, this is me after 3months used the braces and i found the changes on me :) Untuk 3 bulan ni, baru sekali tukar wire and band dan warne pilihan 1st tetap hijau and rase macam tak sheshuaii jek kan. Sebab dari jaoh dah boleh detect gigi aku. Then aku pong choose baby-baby pink.  
Ala2 girlish tak ? cewaahh :P

MAHAL TAK BUAT BRACES?
Untuk pengetahuan korang, harge braces ni depens on clinic@doctor yang korang deal tu. Tapi, range harge selalunya around 3K-4K. Then, ade jugak cecah 5K, depends on kes (keadaan gigi korang). Harge ni jugak based on service doctor yang buat braces tu. Thats y, makan kos jugak untuk buat braces ni. Tapi, payments tak lah sekali gus bagi kat doc tu. Depends korang nak bayar untuk tiap kali appointment. Appointment plak kene selalu keep in touch dengan doc sebab nak make sure gigi kite dapat di "service" dengan baik punyerrr.. Lagi satu, untuk doc tu lebey tau perkembangan pergerakan gigi kite. Tu jek. Tapi, aku nak bagitau korang ni satu rahsie yang bakal mengegarkan donia. hik2.. Untuk pengetahuan korang, TOTAL COST ain buat braces ni adelah RM800 SAHAJA.
 yes ! pecaye tak ? pecaye tak ?

Tolong pecaye sebab ain buat kat Pusat Kesihatan Universiti (PKU UUM) and doc gave me student price ! wooaaaaaaa ~~~!!!!!!On the spot teros cash out duit n teros buat. Lagipun, doc cakap gg ain tak banyak masalah and pakai bracea around 2tahun dari sekarang.

Yag ruginye, ain dah sem last. Terpakse ler ulang alik dari Johor nanti :(


SAKIT TAK PAKAI?
Ya, 4 sure sakit yang amat sangat sampai ade ketika tak lalu makan dan nak patahkan waffle coklat pun tak boleh. Its because gigi kite kan dah matang and made some pressure to move. Keadaan sangat menyakitkan jiwa dan raga. Dalam sebulan jugak nak tahan sakit tu mase mule2 pakai :(


SUSAH TAK NAK JAGE BILE PAKAI BRACES?
Tak susah. janji korang jangan makan benci yang paling keras di donia and jangan kerap sangat makan/minom benda2 panas. Kang takot cair kang wayar kat gigi tu. hihii.. Kalau nak gosok gg plak aku gune 2 jenis toothbrush yg mane 1 yg biase and yang 1 lg yg specific utk braces user yg mane korang boleh cari kat guardian/watson. Nak berus gg pun amek mase jugak, kene gosok tiap2 celah gigi. Sebab, makanan SENANGGG sangat nak memerangkap diri kat braket gigi tu. So, kesabaran tahap meksimum nak melantak makanan n nak bersihkan gigi tu. Hee :)


SEGAN TAK PAKAI BRACES?
Segan ? perlu ke segan ? That was my teeth and not yours. Lepas gigi ni akan teratur (2 tahun akan datang), mesti aku rase the best thing I ever had :)

Ok, tu jek lah rasenye aku nak share pasal braces ni. Lepas ni korag boleh laju2 serang PKU UUM untuk mendapatkan harga yang jimattt.. Berbaloi-baloii :)
*And make sure, korang ade Matrik card UUM lar ek. Baru boleh dapat harge tu

Hope entry ni dapat membantu korang ye. Dah terjawab tak soalan ?
Pape, komen di komen box ya.



*tak saba nak balik raye ni. Oh Anak Beruang Mashuuu. Ibu cakap die dah pandai masukkan jari kat mulut. Grrrr

Salam. Buibui !

SUKA ? TINGGALKAN KESAN DEGIL ANDA DI COMMENT BOX :)

7 ulasan:

nur abby berkata...

wow...gadis yang berani je mampu melakukan ini..tahniah.anda hebat

Nizam Ijam berkata...

ooo... cantik dah gigi...leg r photoshoot slalu..

EPIK berkata...

dulu igt nak pakai braces...tp sebab ramai yg cakap sakit, susah nk makan, tros xjd wat...huhuhu

Pesta Layang-Layang Di Australia

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

Hye Nur Abby : nak bt jgk kee ???
tehee :)

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

Hye NIzam Ijam : tak lahhh... kepuasan peribadi jekkk.. photoshoot tu smpingann :)

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

epik : yups.. tapi gg kite terok jgkk... tu yg kne pkaiii :)

Awanama berkata...

Boleh tak kalau org luar buat braces dekat uum?

Catat Komen

..Assalamualaikum..
..Sila tinggalkan Comment Anda Di Sini..
..Satu pun jadi lah ! hehe .