kecek kecek

Anak Beruang.. Om... Om...

 Assalamualaikum w.b.t.

Rasanya belum terlambat ye tuan punya belog ni nak wish Selamat berpuasa dan Selamat menyambot kehadiran bulan Ramadhan kepada semua pembaca blog Ain yang tak seberape ni. Alhamdulillah, tahun ni, family Ain menyambut kedatangan Ramadhan bersame-same menyambut kedatangan "ahli" baru .
*Tuhan masih memberikan kami sebab untuk terus senyum dari hari ke hari. Alhamdulillah.

Ya. Siblings Ain semua perempuan. So, when we're talking about babies, masing-masing berebot nak letak nama macam ini lah, nak create bilik tidur baby kaler pink lah, sibuk nak baca cerite sebelom tidurkan baby lah. Cerite ni dah lame dibincangkan daripada kami 3 beradik. Ya. Dan paling shuweetnya, masing-masing nak kan baby gugurl. Reason why ? 

1. Terase somels sangat bile dipakaikan dengan dress ala-ala Princess dan suruh die berlari ke sane ke sini sebab nak tunjuk gaun kembang-kembang tu
2. Baby gegurl ni senang untuk dijadikan bahan eksperimen mummy @ Auntie @ makcu untuk jadi model mekap, melaram, dan sebagainya
3. Sebab nak ajak main masak-masak ngan adik beradik yang lain . *huh ?

Tapi, kita mane boleh nak decide nak beby gurl @ boy. Ini kan semua di tangan Tuhan. 
Bersyukurlah di atas setiap pemberian-Nya. 
Tak ghitu ? 
AMIN.

Nama : Aisyah Humaira Bt Mohd Reduwan
DOB : 19 Julai 2012
Masa : 8.24pm
Berat : 4.15kg
Tinggi : 56cm
*copy paste blog ibu die Makcik Rokiah



Dulu, bile tengok jek beby, perasaan jeles, cemburu, nak jeling-jeling kat baby adalah sangat tinggi. Sebab, bile mak, abah, akak2 Ain terrr-jumpe beby, perasaan anak dukung, ciom ciom adalah sangat drastik.Ya, disebabkan aku ni anak bongsu, anak last, kenape aku jek dorang tak ciom ciom, nape aku jek dorang tak dukung dukung . Ya, perasaan semase kecik lagi kann. Ape kite sedar ? HAHAHa

Dan Ain pon pelik, apesal lah kalau orang perempuan kalau nampak beby, die akan buat suara "anyoyoo omeynyeeeee... eeeeeee... eeeeeee.. ucuknyeee dieeeee " . Ya, ayat dan perkataan ini akan muncul secara tiba-tiba dan kadang kala memjadi persamaan antara satu dengan yang lain walaupun mereka tidak berpakat untuk mengeluarkan ayat yang sama bile terjumpe beby. Lepas tu, sebok nak gomol dan kiss beby macam esok dah tak jumpe lagi. Tak cukup dengan tu, yang tukang dukung baby juga akan terpopular sekali sebab orang ramai, sedare mare yang datang tengok jenguk beby mesti akan kerumun beby tu dulu. Tak pasal-pasal yang tukang dukung tu tersipu malu sebab dek dapat pujian dah boleh kawin sebab pandai dokong baby
Ok. siyes Ain agak tak suka dengan situation ni

Tapi, itu dulu. Sejak dua menjak akak 1 dah melahirkan beby dan merangkap cucu sulong family Ain ni, sikap motherly come to me slow as a flows. Sometimes, kite memang tak jangke kan bende ni datang secara tiba-tiba. Macam dulu Ain tengok beby macam tak ade ape-ape, tapi sekarang, lain same sekali. Hati aku jadi eeeeee comelsnye budak ni. Pantang dengar die menangis, masing-masing gelabah macam mane nak tenangkan beby ang keep her warm and hug tightly to keep her safe. Oh, thats maybe we call as a "fitrah" 
Dan sekejap sekejap check pampers, dah berak ke belom budak ni, dah ken**g ke belom budak ni. Kene selallu tukar pampers sebab nak avoid ruam kat celah-celah kelnagkang baby. Ya. baby memerlukan pemerhatian yang sangat tinggi. And its made me love to take care of her :)



Dan selalu kite dengar jugak, beby yang baru lahir ni, selalu kene Demam kunenggg. Ya, sangat kesian sebab beby kene amik darah kat tangan, kaki segala bagai sebab nak blood test tahap kekunenggan beby tu . 
*boleh tak auntie yang gantikan kamu ? Kesian. 
Tangan ngan kaki dah bengkak-bengkak sebab selalu sangat kene cucuk-cucuk ngan nurse tu :(

 Ain suka ciom beby sebab die lembut-lembut lepas tu bau minyak wangi Johnson ke, minyak Yu Yee ke. Oh. Bau ni yang ketagih untuk ciom banyak-banyak kali :)

macam mane lah Makshu boley tahan iman tengok kamu yang pipi gebu-gebu tew ~~~

 30 July 2012
Anak beruang Mashu dah pandai dah nak smile comels-comels depan lens. Oh. tersangat rugi sebab pic ni agak kurang kualiti sebab gune secondary camera from my phone. 
Next shoot kita pakai DSLR ibu kamu ya !

Ok, jap lagi nak bersahur dah. Jom peegi dapor. Siap-siapkan ape yang patot untuk dimakan kejap lagi. Sunat taw bangun sahur ni. Moga diberi ganjaran pahala untuk setiap amalan yang dilakukan di bulan baik ini.
Aminnn :)


 Last but not least, berkenan pulak dengan skirt RNR ni. dah tutup pulak oder. Eeee,, frust !

*kite piih warne pastel untuk baju raye kite. Korang ?

SUKA ? TINGGALKAN KESAN DEGIL ANDA DI COMMENT BOX :)

1 ulasan:

Mohammad Thaqib berkata...

Bagi nickname Kuma. Means beruang. :p

Catat Komen

..Assalamualaikum..
..Sila tinggalkan Comment Anda Di Sini..
..Satu pun jadi lah ! hehe .