kecek kecek

INDONESIA Kawin raya - Raya Kawin :P

 Assalamualaikum.
hye uoLs. jumpe lagik kite kat belog HIJAU ain yang tak seberape ni.  Ain mintak maaf sangat kat sume readers yang selame ni asek tunggu ain nak update belog. Ceh, macam banyak sangatt jek kan readers ain ! hahhaaa :P

Al-maklum lah, bile sampai kat kampus jek, banyak jek komitmen lain yang perlu ain curah kan dan smpai membuatkan belog hijau ain terbengkalai dah macam anak tiri. Sian diee.. Meh ain tulun buang segala habuk and sawang-sawang yang bersarang kat belog ain ni hekk.. kuikuii :D

And hari tu, ain janji kat korang nak ceghite pasal ain balik Indon sekejap dolu tu kan. 

K, fine. Ain tunaikan janji ain nak cerite kat korang sebe-sedikit trip balik kampong sekejap bersame mak oyah n wak warno ni. Padahal nak balik kampung a.k.a Selat Panjang, Indonesia ni, plan nye, mak n abah jek nak balik sekejap. 

Sebab tarikh ain daftar masok U bersamaan dengan tarikh balik kampong. Tapi, ain decide nak ikot dorang sebab bukan selalu nak balik kampong. Ya, my kampong bukan di Mesia. 
cewaahh :))



Ok. Salah satu pengankutan yang paling Utama nak balik kampong ni, adelah dengan menggunakan FERI. 
kalu nak kapal terbangg, tak sesuhai sebab kat kampong ain tu takde tempat nak landing. Lagik pun, kampong ain tu dekat jek pung dengan Johor :P

*Credit to my Mummy yang tahan panas disebabkan Ain nak snap gambar beliau. 
Kiteorg tepakse amek angin kat luar sebab kat dalam feri agak crowded dengan mereka-mereka yang kacau-bilau tu. hahhaaa :P


 Gambar kat atas ni pun salah satu pengangkutan a.k.a TEKSI COMEL kat sane. Harge sangat murah.
Tapi akan jadik mahal harge tu sebab termasok ngan tip-tip yang pakcik tu mengade-ngade nak cas kat kiteorang ni. 
Cesss.. hangen jekk.. Tapi skang ni, dah suh sedare-mare suh amek kiteowag kat pelabuhan Selat Panjang ni. Jimat n murah ghituu. 
Alang-alang boley mencilok-cilok kat jalan raye tu. Hhhaaaa :D


Hhaahahhaaa !!!! Wak Warno dengan topi bulat beliau. Dengan sekelip mate boley buatkan muke comel samapi orang len tenguk die pun tersenyum-senyum. hahahaaaa * jahatnye anak die niii :))

ok. Kalau bawak motor kat Selat Panjang ni, boley dikatekan TAKDE FORMAL RULE kat jalan raye dorang ni. Siyes. Ape yang korang tau, sape cepat, die yang dapat cilok dulu. At the same time, korang gek kene hati-hati sebab sume riders akan bawak motor ikot dan dorang jekk. 

Hangenn jek aku. Dah ler bawak beg beso. Hon-hon sepanjang jalan. Ergghhh !!!!! Crowded giloss :((


Pecaye tak korang kalau ain cakap ni adelah STESEN MINYAK PETRONAS INDONESIA ??!!!!!!
* Sile berfikir dan bertafakur sebentar. hahahaaa:PP

Ok. Tipu jek sebenonye ! hahaaa.

Tapi, memang betul, gambar kat atas ni adelah stesen minyak dorang. Tak de rezeki mase tu sebab bekalan minyak habes sebab musim perayaan kan. So, siap berator segala bagai, sebab nak bekalan minyak untuk motor dorang. 

Kalau kat Mesia, stesen minyak kite penoh ngan kete yang berator-berator kan, tapi kat sane pengankutan utame dorang masih algik motor. Senang nak merempit. Wengg, wengggg :PP


Hati sangat tenteram bile sampai pantai. Dengan deru ombak dan angin yang sepoi-sepoi bahase tu. Sangat ohsem. Macam tak pecaye umah nenek ain ni sangat dekat dengan Pantai.

tapi, Ain tak hengat lah name pantai ni. Kalau ain ingat, ain bagitau korang eekkk :))



Yang uniknye bile sampai kat tepi pantai ni, korang boley tenguk secara LIVE ape nelayan-nelayan ni tengah repair kapal dorang ni. Bagi ain, ni sate experience yang baru. 

Sebab tak penah nak tengok dorang bikin-bikin kapal sebegini. Nak bakar-bakar lah, cat-cat lah, ketuk-ketuk lah. Dorang sangat peramah. 

Boley cite A-Z tentang proses-proses nak pembaikkan kapal ni.  Nak tolong sekali pon boley deh ! :))


CINTA ANTARA 2 BENUA
hahahaa ! gelak dulu. Em, ade satu tempat plak, ade struktur semula jadi macam ni. N pade amse yang same plak, mak n abah ain duduk kat 2-2 belah bukit pasir yang comels ni. So, ain snap. Siyesly, ain sangat jahil pasal nak cari-cari angle-angle yang sesuhai untuk snap gambar ni. Ni jek hasilnye bile ain snap gambar. 

Balik kampung bertige jek. Ain, mak n abah. So, thats y muke ain memang tak banyak dalam folder gambar ni. uhuhuuhu :P

Tapi, ade satu part, ain pakse abah snap gambar ain jugak sebab punye ler nak akn kenangan mase kat Selat Panjang ni. Abah dah ler tak tau cane nak snap. 

Tapi,a gak boley tahan lar ape abah snap kan. Korang nak tengok ?

Meh scroll ke bawahhh :PP


 No highway, no cars, no traffic jam !!!

Sangat tenang bile pegi sane. yuhuuuuu~

Eh, ni ke gambar yang abah ain snap ?? 

Jawapannye, BUKAN LAHHH !!!! 

jOM SCROLL KE BAWAH LAGIKKK :p


TADAAAA ~~!!!!!

ni lah gambar yang abah ain snap kan ? Ape pendapat uoLs ?? OK tak ? KE, pose ain yang ak hokeyy ?
Bukan ape, sebab agak teruje bile abah pegang NIKON D60 Kak Linda punye tu. 

" Adik, abah nak tengok kat mane ni ?? Nape muke adik takde nii ??? " 

Padahal, mate abah tak letak di tempat yang "berkenaan" bile nak snap gambar. 
N die ingat jugak, kamera ni macam kamera digital yang boleh tengok kat skrin die tu. 
ok, sabar.


N malam tu jugak lepas sampai, ade event HALAL BIL HALAL a.k.a Sambutan Hari Raye.
Jamuan raye ni kalau tak silap dengan Datok Bandar die kot. Macam tu lebey kurang. Pestu, ade lah kelab-kelab ape tah, ade buat macam rumah-rumah terbuka kat khemah-khemah yang disediakan tu.

Yang ain tertariknye bile tenguk event tu, adelah dengan perhiasan decoration dorang yang dorang hias kat booth dorang tu. Meriah !!! Tak kesah lah gune kaler ape pun. Janji meriah ! 

Curlass kaw jah :PP


Cume perkataan SONDOL jek yang ain paham, Yang lain, Out of Service ! hihiii 
Hand made hokeyyy. Caya lah ! :)


Yang ni plak sate GRATIS ! Apa yang anda faham tentang gratis ?
Gratis itu PERCUMA dongg.. Maka nya, sate ni adalah percuma untuk sume guess yang datang malam tu. 

Sedap ! 

Cume agak pelik lah bile sate makan ngan kicap cair. Agak loya di situ :P


Inilah Datok Bandar Kabupaten Meranti, Selat Panjang, Indonesia. 
Merah merah mak ngah. Smile all the time. Peramah pun ade jugak. 

ok. Sile lambaikan tangaannnn * macam diva :P


Rupenye, malam tu guess artis adelah FAUZIAH GAMBUS !
uoLs penah dengar tak name tu ?

upenye, kiteowang ni satu kapal mase pegi Indon ritu, Punye lah tak kenal kann. 

Padahal, budak-budak band die punye lah beriye-iye amek gambar die. Ingat kan dorang ni ade shoot ape ke. job ini ke. 

Padahal, Fauziah Gambus. Muke die cantek bile dah mekap. Siyes ly. 
Quite different bile muke die natural jek bile atas feri tu. Ain pun nak macam tu lah ! Voleyy ??? huhuii :PP


Kenape kasut yang perform lebeh biase-biase dari yang tak perform. 

Comel heels tu. Cantik bile pakai atas pentas. Kerlipp kerrlipp :PP


Guess sumpah ramai. N ain susah nak ulang-alik dari tempat duduk n nak ke depan pentas sebab nak snap gambar. 

Biase lah. Dah name pun konsert kan. Konfem-konfem lah ramai orang kan. 

Lagik-lagik ler bile dorang dengar bile ade Guest Artist dari Mesia. 
Siap bawak geng-geng kampong datang kat Dataran tu. 
Laman Cik Puan, Selat Panjang, Indonesia :))



Seriously, die sangat TALENTED men gambus n suare die sedap alahaiii amk cik melah nyanyi-nyanyi nak dodoikan anak. Siyes. Mendayu-dayu n sedap di dengar. 

Kalu korang tak caye, sile ler search kat Youtube pasal Fauziah Gambus ni. Dengar die petik gambus. 

Running tangan die superb n memang tak menang dek akal bahawasenye, 
pempuan yang tengah men gambus kat lagu tu. 

Big clap to her ! Bangge pong ade bile MC asek sebot-sebot name MALAYSIA all the time. 

hiihii :PP


Nasi Ambeng 

Dishes yang paling popular n wajib kat Indon ni. Segale rempah ayam, rempah sayur ke, dorang TUMBUK
Ain ulang sekali lagik, ahli-ahli rewang tumbuk okeyy segale rempah ratus yang diperlukan nak buat masak-memasak ni. SERIOUS ! 

even ade mesin blender kat umah tu, tapi dorang lagi refer nak gune LESUNG BATU sebab nak tumbuk-tumbuk rempah ratus. Tu yang mendatangkan sedap yang tak hengatt donia tuu. 

Ain makan banyak taw mase makan nasi ambeng ni. Asek berebot-rebot ayam ngan mak. HAHAHA !


My simple outfit mase malam nikah. Totally different ngan outfit dorang okeyy..

Next entry, ain cite pasal majelis kawin dorang kat sane plak ek. Gasenye, entry ni pun dah panjangg sangat. Pasni, ain cite lagik ekk :PP

Ain nak tido jap ni. Sebab petang ain ade latihan kawad. Pas kawad plak, ade latihan menari.

Ok, sangat tak pandai sebab nak keras kan badan mase kawad , n try melembutkan badan mase menari. 

Jem jugak lame-lame. 

Jumpe di Perasmian Pesta Konvo UUM , Rabu, 28 Sept 2011, 8MLM kat Stadium UUM

See yaa :))

SUKA ? TINGGALKAN KESAN DEGIL ANDA DI COMMENT BOX :)

5 ulasan:

ahmoishantek berkata...

selat panjang tu jauh x dari tnjung balai? amoi pun org indon juga~

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

ooo.. ye kee..
aah, x jaoh. dekatt jekkk :))

! ❤ PINKaholicx ❤ ! berkata...

best larh bace entry puan neh,,tak saba nk tgu next entry,,

BoLong aNak sempoRna berkata...

fauziah gambus tu bukan budak keningau SABAH ka?

sama jer dgn tradisi bugis sabah ain tradisi ni cuma ndak dipraktik sudah la...

wow, D60... like2...

apa SONDOL tu...?

apapown, kenapa air pantai tu gelap/kotor jer aku nampak... tak sudi aku nak sentuh...

Gambus Girl berkata...

wahh.. nice blog.... thank pd owner... heehe.. fauziah gambus(saya) berasal dari Bongawan Sabah. Di Papar... heehe...

Catat Komen

..Assalamualaikum..
..Sila tinggalkan Comment Anda Di Sini..
..Satu pun jadi lah ! hehe .