kecek kecek

Mencurah-curah ke Ladang Gandum !

Assalamualaikum. Salam Ramadhan uoLs. 
pejam celik, pejam celik, kite sume nih dah nak masuk hari puase yang ke -6 kan. Copat betol mase berlalu kan. Gasenye, baru malam tadik pengumuman hari puase kuar kat Buletin Utama TV3 tuh. hihhiii. 
Alhamdulillah, hingga ke hari ni, Tuhan masih lagi bagi ain kesempatan nak menjalankan ibadah puasa 
* smiling :))

Puase, puase jugak. Tapi, kecantikan mesti tetap jage kan ?
em, bagi gegurl yang gojes-gojes kat luar sane, uoLs pkai mekap ape ye ?
Sharing is caring. Bukan ape, ain pun terjebak same mendapat masalah kulit muke yang tak sudah-sudah selesai nih. Ha lar. Honestly, kulit muke ain ni pun terrr sangat lah bermasalah bile tengok dari jarak dekat.
Gambar-gambar yang asek syiokk upload kat belog ni ker, kt pesbuk tu ker, palesu jek sume tu. Sebab dah dapat sentuhan editing sikit dari ain yang tak berape mahir nak edit gambar ni kan. ehehee :P

So far, ain agak lar mendisiplinkan diri sekarang ni dalam penjagaan muke kan. Ha ler, nak raye . Sume kene jage. Dengan mekap nak beli baru lah, liptip dah nak habes lah. umah nak cat baru lah . eh ???
* salah topik tetibe :D

Back to the topic. Disiplin kat cni ain cume nak cakap yang ain nih agak ler gajin cuci muke. Bukan ape, kulit muke ain ni agak berminyak n kusam. Lagi-lagi kalu time panas-panas macam ni.
Alang-alang ke toilet, ain pong cuci muke. Sambil menyelam , boley mandi shower skali.
Cewwaahh ^^




* PIC FROM GOOGLE*

ni lah foam yang ain selalu gune. Rase flawless jek bile lepas cuci muke. Sangat cepat dan efektif efek die kat muke die. Penah gak, dullu bile 1st time gune. Muke ain agak ler timbul jerawat. Tapi pade mase yang same, kulit agak putih. Tapi, lame-lame gune, kulit muke ni dah boley 'terima' bile ain selalu gune.
 Foam ni dibuat dengan pati lemon. 
Bau pon bestt * jakun*

Murah dan efektif  lagi taww! :D



* PIC FROM GOOGLE*

Dulu mase Form3 macam tu, muke ain, siyesly, terrr sangat lah banyak jerawat. 
Tapi my mom suggestkan pkai toner ni. ALhmadulilah, jerawat reduce slow slow, day by day. Tersangat lah gumbira dalam ini hati sebab muke mase tu dah cun melecun dah, kalah Erra Fazira. punye jiran
ngeheeee :P

Muke dah cantik, kemain belagak lagik kalau ade abang-abang form5 macam tu lah kan, nak dok ngurat-ngurat. Lagik-lagik time Hari Sukan ke, Hari Guru ke, memang dah sah-sah untuk acare sampingan antara dak boboy n gegurl iaitu, acare ngurat mengurat antare satu same lain.

 Ha ler, sebab mase ni jek lah kan boley nak jumpe ngan 'abang-abang' mase tu. 
Tapi ain buek dono jekk. Jual mahal katekan. hihihiii :D 
Last-last, sorangg pun tak dapat. Dushh... padan muke kepada diri sendiri :(





*PIC FROM GOOGLE*

Pas tonyoh ape sume, ain pakai krim ni. Fair & Lovely. Ain stat pakai produk ni kalau tak sila, mase ain darjah 6 n sampai sekarangg. Hhahahaa, kuno kan ain sebab tak tukar-tukar produk ? :P

Pada ain, ain boleh gunekannye, asalkan, krim ni sheshuai dengan kulit muke dan tak bagi sebarang masalah, itu sudah memadai bagi ain untuk ain stay ngan krim ni. kan. kan :))



*PIC FROM GOOGLE*

Pastu, untuk compact powder plak, ain suke gune brand silky white ni. 
Sangat sesuai dan sangat beri full coverage to our face.
 Bedak ni pun dapat cover 'oily' kat muke ain yang bermasalah ni kann.

Mane taw, dengan gune bedak Silky white ni dapat muke yang comel2 macam Sharifah Amani macam tu ??
ahaks ! :D



Ok. untuk krim malam n krim yang bawak tido ni, ain selalunye akan tenyeh kan krim ni tebal-tebal kat muke. So, muke akan puteyy sangat sampai tak hengat doniaa dan boley diklasifikasikan macam hantu copong yang comel2 ghitu  :P

Krim ni pun boley meng-efekkan muke uoLs boleyy putey dalam mase yang cepat.
Dalam 2-3minggu macam tu, dah boley putey melepak macam Puteri Bunian ! ahaksss
* tapi, sampai sekarang, muke ain tak putey-putey macam puteri Bunian pun. Sebab, ain ni selalu n suke ngan outdoor activities. Such as badminton ke, ape ke. Lagik ler ain join Palapes. 
Memang x dan nak putey.
huhukkhukk * sedeyyy :(



Pastu, ain terhengeen sangat nak kulit selembut bayi..
ouhh.. bile ler nak dapat kan ?!
* Farah Dila, aku cilok gambau anak kamu ye sayangg ^.^ 




* Menari mase Konsert Diraja Kedah 2011 at UUM


* Menari mase Festival Filem dan Video 2011 at UUM

Bukan ape, ain suke kalau pakai foundation tebal-tebal sebab tak nampak langsung segala jerawat n cela di muke itew. hihiii

tapi, mak aihh... susah nye nak tanggal mekap tebal-tebal :(



tapi, bile dah malas nak mentepekkan segale ape kat muke, macam ni ler jadiknye.
Tapi, lumrah sebagai manusia, sape jek yang tak tumbuh jerawat ? Korang mesti ade kan ?
Kalau tak ade 1, mesti ade 2 jerawat. * macam ain ni hohoo :D

k lar uoLs, korang plak pakai ape jek kat muke korang ? Sharing is caring

nota kaki : sangat tak suke lah bile muke macam ni. 
Takde konfiden langsong jek nak jumpe orang ramai.
 Nak nyorok bawah ketiak mak macam nihh :))

k, lah. bye ! :))

SUKA ? TINGGALKAN KESAN DEGIL ANDA DI COMMENT BOX :)

19 ulasan:

-Faridz- berkata...

cumell~

Nur Afiqka berkata...

Nasihat:jgn slalu sgt pki makeup tebal2...nt effect kt kulit..kulit xdpt nafas..tu yg mcm2 tumbuh tu...pki bedak compact jew pn da cukp...(ceh..ckp mcm pakar jew ek..hahaha)

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

hye farid !
tenkiuu a lot ya fren ^^

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

afiqka : tapii.. kalau x pkai mekap, sume jelawat nmpk lorrrr
tp, aku pkai mekap tebal2 pn kadang2 jek
time ade show menari.. weeee
tq ya 4 da advise :P

adda berkata...

kak cantik laaaaa

Nurul Aini Abu Bakar berkata...

hehehe...kulit akk sjak bersalin jd kusam je..da tukar2 produk pun sme je,..last2 kne beli yg mahal...loreal baru ok...adoi...kopak la nk beli...clenser je mkn duit rm20.blum toner lg,krim mlm,krim siang..tp kulit akk ok da...akk ske pkai mekap,tp makesure kne cuci muka bersih2,pastu gune scrub,,,pling bgus St. Ives punye brand la...akk ada mslh pling truk is eyebags...x pnh ilang..mak akk kata keturunan belah abah...tp kte msti nk perfect je kat muke kan...cm ne nk ilang ek??ain tau x???

-Faridz- berkata...

hhehe most wlcome.. jelawat? haha :P ala bese la tu jerawat ain uit~

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

adda : tenkiu sis. celah mane adda tgk akk cntik pn akk xtaw
heeee.. salam ramadhan ya :P

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

kak ain : emm. kulit muke akk jadik mcm tu lepas bersalin ? isshh.. nk buek cano kan ~

em, kulit muke akk tuh mengade2 kot nak yg mahal jek. kan. kan.
pncuci dah 20hengget. waaa...
cleanser ain baru brape tu jek kak.. yg psl eyebags tu, ce try akk rajin letak ais @ timun area2 mate. pasti akk lagi santeekkk ^^

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

farid : yaaa.. normal jek sume tuu.. hihihiii ^^

Siti Syafinaz a.k.a Peanut berkata...

ain pakai produk campur2 xpe ke dik??

-Faridz- berkata...

ape2 pon ttp cumel..~

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

kak pinat : em.. xde pape lah kak.
mcm ni, smapi skrg. okeyy jek ain pkaii
seshuai lagik.. sis lak ?

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

faridz : yee.. tenkiuu a lot !
^^

Cik Nut berkata...

sis mmg pki produk dik..start umo 23 mmg pakai 1 produk.alhamdulillah ok.tapi stp kali bolan mengambang dtg,maka semua sedare mare jerawat nak naik..hahaha....

-Faridz- berkata...

hihi wlcome~

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

kak pinat : sis pn pkao same ngan ape owang pkai ni ke ???
so, efek die cane sis ?

ZurainiSwarnoD'Amor berkata...

farid : hihihii :P

-Faridz- berkata...

hihi dak cumel ni..

Catat Ulasan

..Assalamualaikum..
..Sila tinggalkan Comment Anda Di Sini..
..Satu pun jadi lah ! hehe .