kecek kecek

Dugaan Tuhan :(

Mesti korang dah boleh agak kan apew yang aku nak mengarot-ngarot kat page aku nih. * angguk kepale tak nih ??? *

Eheee.. em, sejak due menjak nih kan, hujan turun lebat benaww kt area Utara nih.. mesti korang tengok kat Buletin Utama kew, berite Kosmo kew yang UUM nih dah macam padang jarak padang tekukur. Yek lar, kite0wg dah macam pulau yang terpisah dengan semua pekan-pekan yang adew. Segale highway and jalan-jalan yang adew nih, sume dah x dapat lalu dah Sume da naek air. Paling rendah pong, kalu x silap r, parat lutut jek. Bayangkan.. jeng. Jeng. Jeng

Sedey tengok mangse-mangse yang kene bencane alam ini. Dengan anak-anak kecet dorang yang rermai tuh kan. Tak pasal-pasal kene angkut segale barang and hantar ke pusat pemindahan. Dengan suasana yang kelam kabut, panas, anak-amak kecet menangis, msti havoc gilak di situ kan ????

TAPI ! time masak memasak paling best ! masak dalam periuk belanga yg besaww itew, potong bawang ramai-ramai, agih-agihkan lauk same rate sume, makan makanan yang dimasak same-same tu ngan family-family lain yg dok kt tikar sebelah, macam-macam lagi lah. Hekhekhek.

Sebab, mase banjir kat Johor tahun 2006 itew, runah aku nih dah macam pusat mini mangse pemindahan banjir kt kampong aku nih. So, aku adew r sikit-sikit dah merase macam mane ‘mangse’ banjir, even rumah aku tak bape nak kene air banjir ini. Rumah aku yang tak bape nak bising-bising sebelum nih, tak pasal-pasal dah macam buat kenduri ! dengan kete, lori, beskal, trektar bersusun-susun depan laman uma nih. Kete sorong pon ade mak limah hoi ~ hheheheee.. dan detik paling mencemaskan aku bile adew sorang wife yang ngah sarat mengandung nih, tetbe pengsan bile org kampong ngah angkat beliau dari air banjir yang deras itu. Menggigil aku nk pegang kakak yg pengsan tu weh !!!! laki die dah meroyan dah ! so, aku dgn kunfidennyew, utk menjerit ‘tepi sikit habang-habang adn macik-macik sume,. Biar kite yg buatt’.. ceh ! dgn nada konfidennyew, aku menyuruh dorang nih utk mem-bla kan diri dari mngerumum kakak yg pengsan itu. Aku dah ‘hang’ dah tatau nak buat ape. Dulu main-main mase pegi kelas St.John ambulans ! * pdn muke kepada diri sendiri *
Dah. Dah. Sambung cerita balik ! :D

Aku kemaen jerit nak minyak angin and bagi akak tu bia tersadar dan bau minyak angin tu ! pahtu, aku gosok-gosok kaki beliau n angkat bagi tinggi ! aku tepuk-tepuk sket pp beliau, n baut r ape2 lagik smapi die tersadar. Ngeeee ^ aku pong xbape nk igt cerite ikot kronologi sgt. Sbb da lame cerite nih. huuu^

Itu, cerite kat Johor. Ni, cerita kat Utara plaks. . .

Nak di buat kan cerite, TNC UUM , buat pengumuman TERGEMPAR !!!!

bahawasenyew, peperiksaan akhir untuk sem2010/2011 ditunda sehingga 21hb November 2010 ! ammakkkk ~~!!!!! Terkezut gilak aku dengaw. Titak. Titak. Sebab, aku kat sini memang dah bajek-bajek tanak balik kampung sampai raye haji nih. Sebab paper 1st aku senin nih ( 08112010). Tp, nak buat macam mane. Bergegas aku ke stesen bas Changloon nak cari tiket bas ke Johor ini. Tapi, hampe gile pegi sane sebab pacik tiket tuh cakap, bas memang tak masok UUM dah untuk 2-3 hari nih. Sebab jalan memang tak bole lalu. Gase nak nanges jew weh !!!!!! da r makanan da x banyak kat dlm kampus tuh ! topup pong tade ! aiyokkk... dalam kepale aku memang meroyan nak balik jew r nih. Uhuuu.... pahtu, naseb r adew membe yang adew nombor ‘habang’ jual tiket kat Shahab Perdana tuh, ckp mau b0oking tiket ke Segamat pkul 9mlm hari itu jgk ! ergh ! grm ! dengan menjajau kiteowang cari kete sewa. Pahtu, dengaw cerite, kalau nak ke Alor Star itu, kena pusing ikot Kuale Perlis. Mak aihh ! gile jaoh kot. Selalu g A.Star dlm 45min jek. Tp, kite0wang pusing ikot Kodiang-Sanglang-Kuala Kedah-kat jln bendang padi mane tah-pahtu, baru smapi A.Star, mau makan mase 3JAM HOKE ! dah smapi A.Star pong satu hal jugak ! jalan utama nk ke stesen bas itu pong naek air ! ergghhhh... wisau dlm hati nih Tuhan jew ler yg tau ! dengan adew satu restoran yang terbakar lagik mase kite0wang odw. Dengan lori-lori bomba yang ulang dan alik mase kat jalan utama itu. Uwaaaaaa ~~!!!!!!

Tp ! alhmadulillah ! aku bersyukur kepade Tuhan ! smpai jugak aku kat Shahab. Setel tiket ape semua, bas aku ke Segamat pukul 9mlm. Dan, adew tapi lagi nih...CEPAT TEKA. TEKA. TEKA.

Bukan apew,aku agak la tak puas hati dengan kebersihan kat kawasan area Shahab itu ! dengan sinki kat Marrybrown yang byk ‘khazanah’ itu ! dengan tandas yang tahap ape tah. Hishh.. saba jew r . nak kate kena bayar, bayar dah ! tapi, agak-agak r beb. Nak makan untung pun,tak kan sampai ‘bende itu’ bersepah-sepah weh. Bukan maen ramai ‘foriegner’ mase tu. Dorank dah geleng-geleng kepale dah. Malu jugak kot? ‘Kedah Maju 2020’ ???? Slogan atau matlamat?

Pade sape yang bace penulisan aku nih, harap-harap, take a drastic in action hoke !

Sumpah aku geram n x puas hati ! uhuhuhuuuuuuu

K lah. Malas dah nak mengarot-ngarot. Korang tengok jew lah gamba-gamba yang aku sempat snap mase dalam perjalanan nk ke A.Star itu. Segale ceruk-ceruk dunia kat Kedah nuh kte0wang redah . wink. Wink.

Komen dan saranan daripada anda adalah amat diperlukan

Regards;
mooshysayangg~


SUKA ? TINGGALKAN KESAN DEGIL ANDA DI COMMENT BOX :)

4 ulasan:

LinE PuTih LiNe HiTaM berkata...

nak comment nak comment...

Nur Afiqka Rohmat berkata...

bnjir ooohhh...bnjir ooohhh.....

mOoshy sayangg berkata...

line hitam n putih : em.. komen lew apew kamu suke.. huuuuu:D

mOoshy sayangg berkata...

pika : taw xpe ! sempat men air dlm kmpus jek.. uwuuuu

Catat Ulasan

..Assalamualaikum..
..Sila tinggalkan Comment Anda Di Sini..
..Satu pun jadi lah ! hehe .